Kuvassa on osakerahasto Maailman kurssikehitys yli 15 vuoden ajalta. Vuoden 2007 huippu on saavutettu. Rahaston vertailuindeksinä on (ainakin tässä hetkellä) MSCI World EUR, joka kattaa 24 maan kehittyneen maan osakemarkkinat. Rahasto ottaa näkemystä ja painottaa omistuksia indeksistä poikkeavasti. Alkuvuodesta rahasto onkin tuottanut enemmän kuin indeksi, mutta yleensä se on jäänyt indeksille, mikä tietysti herättää kysymyksen 1 % hallinnointipalkkiolla saatavasta arvosta rahastoon sijoittaville. Sijoitusvakuutus tietysti vielä lisää omat kulunsa. Toisaalta juuri sijoitusvakuutuksen ansiosta rahastojen vaihdot eivät aiheuta kustannuksia sijoittajalle (rahastolle kyllä). Tämän hetkiset Maailman omistukset jakaantuvat seuraavasti:
10 suurinta maata % osakkeista
USA 50,42Japani 8,35
Iso-Britannia 5,34
Australia 3,87
Meksiko 3,37
Norja 3,24
Venäjä 2,94
Saksa 2,75
Sveitsi 2,68
Turkki 2,58
Maantieteelliset alueet % osakkeista
Eurooppa 26,89Amerikat 54,75
Suur-Aasia 18,36
Koska Maailma sisältää vain kehittyneiden valtioiden (developed) osakkeita, on syytä ottaa tarkasteluun myös toinen rahasto Kehittyvät Osakemarkkinat, jonka kohteena ovat nimenomaan kehittyvien (emerging) maiden osakkeet. Kehittyvät Osakemarkkinat sisältää tällä hetkellä:
10 suurinta maata % osakkeista
Etelä-Korea 14,58Kiina 14,38
Etelä Afrikka 10,04
Venäjä 9,76
Brasilia 7,47
Hong Kong 5,46
Taiwan 4,96
Meksiko 4,13
Nigeria 3,20
Intia 3,09
Maantieteelliset alueet % osakkeista
Eurooppa 31,01Amerikat 16,63
Suur-Aasia 52,36
Yllä rahastojen kehitys viimeisen kolmen vuoden ajalta. Rahastojen huiput osuvat kohdilleen, mutta viime vuoden alusta Kehittyvät Osakemarkkinat ovat jääneet toistuvasti 120-121 euron vastustasolle kehittyneen Maailman jatkaessa nousuaan. Kehittyvissä Osakemarkkinoissa on nouseva kulma (raising wedge), joka saattaa purkautua voimakkaasti ylös. Katsotaan, mitä tapahtuu. Koska Etelä-Korea ja Kiina ovat yhdessä lähes kolmannes Kehittyvistä Osakemarkkinoista, on syytä selvittää, mitä näissä tapahtuu.
OP-Aasia Tiikerit A
Aasia Tiikereistä lähes 38% on Etelä-Korean osakemarkkinoilla. Tehtyään huipun vuoden vaihteessa rahasto laski ja kääntyi taas nousuun pitkän aikavälin (200 päivää) liukuvalta keskiarvoltaan. Rahaston RSI14 on alle 60, joten rahasto ei ole yliostettu. Euron arvo Korean valuutassa (Wonissa) arvo vaikuttaa käänteisesti rahaston arvoon: mitä halvempi Euro on suhteessa Woniin (mitä alempana paksumpi käyrä on) sitä enemmän euroissa rahaston sisältämät korealaisosakkeet maksavat. Alla olevassa kuvassa EUR/KRW:n 50 plka nousi juuri 200 plka:n yläpuolelle, mikä tietää siis mahdollisesti Aasian Tiikerien korealaisomistusten laskua euroissa mitattuna. Tämä tarkastelu ei lainkaan ota huomioon korealaisosakkeiden tuottokehitystä tai muita osakkeiden arvoon vaikuttavia tekijöitä.
EUR/KRW vs. OP-Aasia Tiikerit A
Vielä Kiinan tilanne:
OP-Kiina A
Kiinan kehitys on kuin olisi yhdistetty parhaat puolet kehittyneestä Maailmasta ja Kehittyvistä Osakemarkkinoista. Kiina teki uuden huipun vuodenvaiheessa 2010/2011, pohjat syksyllä 2011 ja on loppukeväästä 2012 lähtien noussut hyvällä kulmakertoimella. Tänä vuonna kehitys on ollut sivusuuntaista.
Katsotaan tarkemmin:
OP-Kiina A
Rakaston kurssi on kulkenut syyskuun puolivälistä lähes tähän päivään 20 plka:n paremmalla puolella tarjoten lyhyen aikavälin ostopaikat lokakuun ja marraskuun puolivälissä sekä joulukuun alussa ja lopussa. Vielä tammikuussakin oli ostopaikka, jonka tuotto jäi kuitenkin pieneksi. Nyt rahasto on kääntynyt 50 plka:lta, mutta onko liikkeelle lähdössä neljäs keskipitkän aikavälin aalto, jolloin nousun mahdollisuudet ovat vähäiset. Tärkeimpiä (ja vaikeimpia) sijoittamisen filosofisia oppeja on, että sijoittajan tulisi sijoittaa sen mukaan mikä tapahtuu eikä sen mukaan, mitä voi tapahtua. Jos alkuvuoden huippu on kolmannen keskipitkän aikavälin aallon harja, niin ensimmäinen lyhyen aikavälin alas-ylös-alas vasta-aalto A päättyi helmikuun pohjissa ja meneillään on keskipitkän aikavälin ylöspäin suuntaava aalto B.
Kaikki jossittelu sivuun: Ei ole mitään erityistä syytä epäillä, että Kiina lähtisi laskuun. Paitsi Käärmeen vuosi ;o).
Mihin Maailma on siis menossa?
Katsotaan vielä miten EUR/USD-kurssi suhtautuu OP-Maailma II A:n kurssiin:
EUR/USD vs. OP-Maailma II A
Vuoden 2012 alusta aikaisemmin käänteinen suhde on muuttunut samansuuntaiseksi. Euro vahvistuu, kun Euroalueella ei ole ongelmia ja kehittynyt Maailma vahvistuu, kun Euroalue ei aiheuta kriisiä. Toinen tulkinta on, että osakkeiden ja Euron suhteen ollaan yhtä aikaa Risk On-moodissa.
Risk On
Vahva Maailma/Euro
->
Vahva Euro ja kehittyvät valuutat
->
Vahvistuva Maailma ja Kehittyvät Osakemarkkinat
Mitä tapahtuisi, jos kehittyneen Maailman osakkeet lähtisivät laskuun?
Risk Off
Heikentyvä Maailma/Euro
->
Heikko Euro ja heikentyvät kehittyvät valuutat
->
Vahvistuva Maailma ja heikentyvä Kehittyvät Osakemarkkinat
Tällä logiikalla on helppo ymmärtää tapahtunut kehitys Maailman ja Kehittyvien Osakemarkkinoiden välillä. Koska merkkejä ei ole kehityksen jatkumisesta, on syytä uskoa Risk On-asetelmaan, kunnes toisin todistetaan.
S
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti